Κόστα Ρίκα, μοντέλο βιώσιμου τουρισμού

Δεσμευμένη στον αειφόρο τουρισμό, η Κόστα Ρίκα είναι ένα καταφύγιο της παγκόσμιας βιοποικιλότητας.

Ένα καταφύγιο γαλήνης στραμμένο προς το περιβάλλον

Κόστα Ρίκα, ένα όνομα που μυρίζει ήλιο και μυρίζει διακοπές! Ακόμα και διακοπές οικολογικού πολίτη! Στην Κόστα Ρίκα, κυριολεκτικά «πλούσια ακτή», ο τουρισμός τα πάει αρκετά καλά. Παραλίες και ήλιος: όλα τα συστατικά του μαζικού τουρισμού… και όμως. Αυτή η χώρα είναι σήμερα ένας ιδανικός προορισμός για τους λάτρεις του βιώσιμου τουρισμού.

Μια παραδεισένια χώρα

Μια μικρή χώρα της Κεντρικής Αμερικής ανάμεσα στη Νικαράγουα και τον Παναμά, η Κόστα Ρίκα είναι ένας πραγματικός παράδεισος και βρίσκεται στο δρόμο για να πετύχει το στοίχημά της να στοιχηματίσει στην αλληλεγγύη και τον βιώσιμο τουρισμό εις βάρος του μαζικού τουρισμού. Αυτή η λωρίδα γης των μόλις 51.000 km2 συγκεντρώνει τα πιο διαφορετικά τοπία: τροπικό δάσος, κοιλάδα, ηφαίστεια και ονειρεμένες παραλίες. Το κέντρο της χώρας επωφελείται από ένα μικροκλίμα: είναι περίπου 20°C όλο το χρόνο.

Στα δυτικά της χώρας ο Ειρηνικός Ωκεανός, στα ανατολικά η υπέροχη Καραϊβική Θάλασσα. Δύο εποχές σημειώνουν την παράκτια ζωή: καλοκαίρι (Δεκέμβριος έως Μάιος), περίοδος ξηρασίας και περίοδος βροχών τον υπόλοιπο χρόνο. Είναι ιδανικός προορισμός, ειδικά όταν ο χειμώνας έχει καθιερωθεί εδώ. Και οι Κοσταρικανοί θα ξέρουν να σας υποδεχτούν πολύ θερμά! Το μόνο μειονέκτημα: τα φυτά και τα ζωικά είδη απειλούνται από καιρό με εξαφάνιση… Ο κύριος ένοχος: ο τουρισμός.

… Σώος και αβλαβής

Σύμφωνα με τον ορισμό τουΠαγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO), ο βιώσιμος τουρισμός είναι ένας τρόπος να κάνεις τουρισμό χωρίς να εκμεταλλεύεσαι μια χώρα, με σεβασμό στον πολιτισμό και το περιβάλλον. Καλύτερα: ο τουρισμός συμβάλλει στον εμπλουτισμό της χώρας, η οποία μπορεί έτσι να επενδύσει στην προστασία της πανίδας και της χλωρίδας της. Συγκεκριμένα, στην Κόστα Ρίκα δεν κόβεται πλέον ούτε ένα δέντρο χωρίς άδεια! Αυτό εμποδίζει ξενοδοχειακά συγκροτήματα και άλλα να βλάψουν αυτό το πολύτιμο τοπίο.

Ο πολιτισμός της χώρας είναι φυσικά στραμμένος προς το περιβάλλον και αυτό, από τη δεκαετία του 50. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα πραγματικά εκπληκτικό εκεί: η χώρα συγκεντρώνει το 6% της βιοποικιλότητας του κόσμου ενώ η επιφάνειά της αντιπροσωπεύει μόνο το 0,03% της έκτασης. Χάρη στο πρόγραμμα βιώσιμου τουρισμού, το 25% της επικράτειας προστατεύεται: υπάρχουν περισσότερα από 19 εθνικά πάρκα και 8 βιολογικά αποθέματα για επίσκεψη! Η εντατική αναδάσωση που έγινε επιτρέπει ακόμη και στο δάσος να ανακτήσει έδαφος. Μικρή νίκη: σήμερα η χώρα κατατάσσεται πέμπτη στον κόσμο για σεβασμό στο περιβάλλον!

Για περαιτέρω

Για να ζήσετε μια παραμονή κοντά στη φύση και να απομακρύνετε τα δρομολόγια από την πεπατημένη, δύο επαφές: Costa Rica Voyages, μια εταιρεία περιορισμένης ευθύνης που οργανώνει ταξίδια για μικρές ομάδες (10 άτομα το πολύ). Περπάτημα Κόστα Ρίκα, ένα πρακτορείο που δημιουργήθηκε από έναν Γάλλο και έναν Κοσταρικανό, ευνοεί ιδιαίτερα τη συνεργασία με τοπικούς συνεταιρισμούς, τοπικούς οδηγούς και μικρούς παραγωγούς. Εξαιρετικοί λόγοι για να σας ενθαρρύνουμε να κλείσετε το αεροπορικό σας εισιτήριο… τώρα!

Πώς να πάτε στην Κόστα Ρίκα;

Βρείτε το αεροπορικό σας εισιτήριο στην καλύτερη τιμή χάρη στο OK Voyage σύγκρισης πτήσεων. Ομοίως, κλείστε ένα ξενοδοχείο με το OK Voyage.

Συντελεστές φωτογραφιών:
© COMSTOCK IMAGES / Jupiterimages

Η εργαλειοθήκη του ταξιδιώτη 🧳
Προετοιμάστε, συγκρίνετε και κλείστε το ταξίδι σας με τη συλλογή από ιστοτόπους που πρέπει να δείτε:
🛏 Κράτηση: βρείτε το ξενοδοχείο/τη διαμονή σας σε όλο τον κόσμο
🔁 HomeExchange: η #1 πλατφόρμα ανταλλαγής σπιτιού
✈️ Skyscanner: σίγουρα ο καλύτερος συγκριτής πτήσεων
⏱ LastMinute: οι καλύτερες προσφορές για αναχώρηση την τελευταία στιγμή
🚗 RentalCars: αναζητήστε και συγκρίνετε την ενοικίαση αυτοκινήτου
🎟 GetYourGuide: κλείστε αξέχαστες περιηγήσεις και εμπειρίες
⛺️ Κάμπινγκ: βρείτε το ιδανικό κάμπινγκ σε όλη την Ευρώπη

Ανακαλύψτε το Λάος σε 30 φωτογραφίες

Οι 7 βασικές μας επισκέψεις που πρέπει να κάνουμε!