Ο πλήρης οδηγός μας για τη χώρα!

Η Κόστα Ρίκα είναι μια χώρα λίγο διαφορετική στο τουριστικό τοπίο. Ο άνθρωπος που μερικές φορές αποκαλείται η Ελβετία της Κεντρικής Αμερικής για το έντονο γούστο του για ειρηνισμό είναι επίσης ένθερμος προστάτης του περιβάλλοντος. Κολλημένος μεταξύ Παναμά και Νικαράγουαςστον ισθμό που συνδέει τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική, είναι επίσης γνωστό για τα σημεία του σερφ και τη μαγική ομορφιά των τοπίων του. Πολλοί λόγοι για να επισκεφτείτε την Κόστα Ρίκα ! Και ο πλήρης οδηγός μας για τη χώρα θα σας φανεί πολύ χρήσιμος προετοιμάστε το ταξίδι σας με τις καλύτερες συνθήκες.

Ποια είναι η ιστορία της χώρας;

Η ιστορία της Κόστα Ρίκα βρίσκεται συνήθως γύρω στο 10.000 π.Χ. μ.Χ. Εκείνη την εποχή, οι ιστορικοί πιστεύουν ότι ο ισθμός εξακολουθεί να είναι μόνο ένας τόπος διέλευσης. Τα ίχνη οικισμού εντάθηκαν με τους αιώνες, πριν από την άφιξη του Χριστόφορου Κολόμβου το 1502. Ήταν αυτός που έδωσε τη χώρα το όνομα “πλούσια ακτή” σύμφωνα με το μύθο. Η περιοχή ωστόσο δεν είναι τόσο ενδιαφέρουσα όσο φαίνεται και η επαρχία χάνει τη σημασία της για το ισπανικό στέμμα.

Μετά από κάποιες δυσκολίες, η χώρα απέκτησε την πλήρη ανεξαρτησία της το 1838. Αλλά η ουσιαστική αλλαγή σε αυτή τη χώρα συνέβη όταν υιοθέτησε ένα σύνταγμα που καταργούσε τον στρατό το 1949. Έκτοτε, η χώρα είναι υπόδειγμα δημοκρατίας και παράδειγμα του Την προστασία του περιβάλλοντος. Κάτι που ωθεί όλο και περισσότερους συνειδητοποιημένους τουρίστες να επισκεφτούν την Κόστα Ρίκα.

Πότε είναι η καλύτερη εποχή για να επισκεφτείτε την Κόστα Ρίκα;

Θα επισκεφθώ την Κόστα Ρίκα μεταξύ Δεκεμβρίου και Απριλίου σας επιτρέπει να επωφεληθείτε από την ξηρή περίοδο, αλλά προφανώς αυτή την εποχή του χρόνου το πλήθος είναι το πιο σημαντικό. Όπως στις περισσότερες χώρες με υψηλές τουριστικές δυνατότητες, υπάρχουν περίοδοι που πρέπει απολύτως να αποφύγετε για να αποφύγετε την τρέλα του πλήθους. Εδώ είναι οι περίοδοι του Μεγάλη Εβδομάδα και διακοπές Χριστουγέννων που προσελκύουν το πολύ τουρίστες.

Του Μάιο έως Νοέμβριο, οι βροχές είναι έντονες και μπορεί να εμποδίσουν τις κινήσεις σας. Για όσους μπορούν, προτείνουμε τις ενδιάμεσες εποχές που είναι Απρίλιο-Μάιο και Νοέμβριο. Τότε οι τιμές είναι πολύ πιο ελκυστικές!

Gandoca-Manzanillo από την Κόστα Ρίκα
Gandoca-Manzanillo © pixs:sell

ΚΛΙΜΑ : ελέγξτε τις τάσεις του καιρού μήνα με μήνα για να μάθετε πότε να πάτε στο προορισμό Κόστα Ρίκα.

Τι προϋπολογισμό πρέπει να σχεδιάσετε για τη διαμονή σας;

Σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, Η επίσκεψη στην Κόστα Ρίκα δεν είναι φθηνή. Αυτή είναι η άλλη πλευρά μιας από τις πιο ασφαλείς, πιο ισότιμες και πιο όμορφες χώρες της ηπείρου. Γενικά, οι τιμές είναι γενικά χαμηλότερες από αυτές που εφαρμόζονται στη Δυτική Ευρώπη, αλλά η διαφορά δεν είναι τόσο σημαντική.

Επιπλέον, οι περισσότερες δραστηριότητες θα χρεώνονται, ιδίως επισκέψεις σε πάρκα ή μνημεία. Για παράδειγμα, θα πρέπει να πληρώσετε περίπου 15 $ για ένα γεύμα σε εστιατόριο, μεταξύ 30 και 50 $ για ένα οικονομικό δωμάτιο ξενοδοχείου και το διπλάσιο για μια νύχτα σε μια πολυτελή επιχείρηση. Να το ξέρεις επίσης το τοπικό νόμισμα είναι το άνω κάτω τελεία, αλλά μπορείτε να πληρώσετε σχεδόν παντού σε δολάρια ΗΠΑ. Κάτι που γενικά δεν είναι ενδιαφέρον για τους Ευρωπαίους, ειδικά από τη στιγμή που θα σας δώσουν ρέστα κολώνεςσε ποσοστό φυσικά κάτω της αγοράς!

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, εκτός κι αν είστε εξαιρετικός πλοηγός, θέλετε να κωπηλατείτε για αρκετούς μήνες ή έχετε ένα συμπαγές ζευγάρι φτερά, το αεροπλάνο είναι ο ένας και μοναδικός τρόπος για να φτάσετε στην Κόστα Ρικ. Από τη Γαλλία, η διάρκεια της πτήσης είναι 11:30 απλής μετάβασης και μόνο 10 ώρες στο δρόμο της επιστροφής χάρη στο ευεργετικό jet lag. Επιπλέον, να γνωρίζετε ότι αυτή η χρονική υστέρηση μεταξύ του Παρισιού και του Σαν Χοσέ, της πρωτεύουσας, κυμαίνεται μεταξύ 7 π.μ. το χειμώνα και 8 π.μ. το καλοκαίρι.

Υπενθυμίζουμε ότι συνιστάται ανεπιφύλακτα, ακόμη και απαραίτητο, να κλείστε τα εισιτήριά σας έγκαιρα, ειδικά στην υψηλή περίοδο μεταξύ Δεκεμβρίου και Απριλίου. Μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε τους συγκριτές που είναι διαθέσιμοι στο Διαδίκτυο. Γνωρίστε για παράδειγμα ότι είναι δυνατό να αποκτήσετε εισιτήρια για λιγότερο από 700 ευρώ κατά την περίοδο εκτός αιχμής, ενώ οι τιμές μερικές φορές ξεπερνούν τα 900 ευρώ τη Μεγάλη Εβδομάδα. Όπως μπορείτε να δείτε, η επίσκεψη στην Κόστα Ρίκα αντιπροσωπεύει έναν σημαντικό προϋπολογισμό!

Μία φορά εκεί, οι εσωτερικές πτήσεις είναι πολύ βολικές να ταξιδέψει ανάμεσα στις διάφορες επαρχίες που κατακερματίζουν τη χώρα. Η επιλογή της μεταφοράς συχνά συνδέεται με το προφίλ του ταξιδιώτη σας και επομένως με το πάχος του πορτοφολιού σας. Οι backpackers θα εκτιμήσουν το δίκτυο των λεωφορείων εφαρμόζεται σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς είναι έγκαιρη και αξιόπιστη. Αυτό σας επιτρέπει να επισκεφθείτε την Κόστα Ρίκα, ώστε να φτάσετε σχεδόν σε όλες τις ομορφότερες τοποθεσίες της χώρας, με χαμηλότερο κόστος.

Εάν αγαπάτε την ανεξαρτησία του ταξιδιού, σας συμβουλεύουμε να το κάνετε νοικιάσετε ένα αυτοκίνητο. Και εδώ, τα επαγγελματικά δίκτυα είναι πολυάριθμα και πολύ αξιόπιστα. Προγραμματίστε τα ταξίδια σας καλά εκ των προτέρων και μάθετε για τις συνθήκες του δρόμου, γιατί μερικές φορές η οδήγηση ενός οχήματος παντός εδάφους είναι πρακτικά υποχρεωτική για να πετύχετε τον στόχο σας!

Τι να φάτε και να πιείτε στην Κόστα Ρίκα;

Η κουζίνα της Κόστα Ρίκα αντικατοπτρίζει τους ανθρώπους της χώρας. Απλό στις τεχνικές και τις παρασκευές του, αλλά πλούσιο σε χρώματα και ποικιλομορφία. Η τοπική γαστρονομία περιστρέφεται κυρίως γύρω από 4 βασικά συστατικά, τα οποία είναι ρύζι, φασόλια, πλατάνια και μανιόκα. Υπάρχουν επίσης πολλά ψάρια και κρέατα όπως κοτόπουλο, μοσχάρι και χοιρινό. Τα πιάτα συνοδεύονται συχνά από πιπεριές, κρεμμύδια και κόλιανδρο.

Τυπικό πιάτο της Κόστα Ρίκα
Κόστα Ρίκα πιάτο © carles

Το πιο συνηθισμένο πιάτο είναι Παντρεμένος, κυριολεκτικά ο «γαμπρός». Θα βρείτε πάντα μια εκδοχή αυτού του πιάτου στα εστιατόρια που δοκιμάζετε. Ρύζι, φασόλια και λαχανικά, ένα πιάτο απλό, αλλά πάντα δυναμωτικό! Επιπλέον, επισκεπτόμενοι την Κόστα Ρίκα χωρίς να δοκιμάσετε το εθνικό πιάτο, ο Γκάλο Πίντο, θα ήταν σχεδόν έγκλημα. Και πάλι, το ρύζι και τα φασόλια είναι στο μενού, μαζί με τα κλασικά λαχανικά και μια υγιεινή δόση σάλτσας Worcestershire. Και αν σας αρέσουν οι γλυκές λιχουδιές, επισκεφθείτε πάγκους με φρούτα. Μάνγκο, γκουάβα, φρούτο του πάθους, αστεράκι, αβοκάντο ή κάστανοο καρπός του αρτοκάρπου, θα καταπλήξει τα μάτια σας όσο και οι γευστικοί σας κάλυκες!

Σε ποιο μέρος της χώρας να μείνετε;

Τα πολλαπλά τουριστικά ενδιαφέροντα της Κόστα Ρίκα προσελκύουν ταξιδιώτες με πολύ διαφορετικά προφίλ. Για να μείνετε στο χώρο, μπορείτε επομένως να επωφεληθείτε απόπολύ άνισες προσφορές διαμονής. Σε μεγάλες πόλεις, όπως το San José φυσικά, αλλά και το Alajuela, το Cartago ή τη Λιβερία, οι backpackers μπορούν να βρουν διαμονή με χαμηλότερο κόστος σε κοιτώνες, ενώ οι πιο απαιτητικοί τουρίστες θα βρουν την ευτυχία τους σε πολυτελή ξενοδοχεία. Αλλά η επιλογή του πρώτου τόπου διαμονής περιλαμβάνει να γνωρίζετε γιατί θέλετε να επισκεφτείτε την Κόστα Ρίκα.

επισκεφθείτε την Κόστα Ρίκα και το Σαν Χοσέ
Αεροφωτογραφία της εκκλησίας του San José © Gian

ΠΓια σέρφινγκ, πάρκα ηφαιστείων ή τροπικό δάσος; Η ακτή και την περιοχή Guacanaste προς τα βορειοδυτικά υποδεικνύονται όλα. Για την ηρεμία των βουνών και των θερμών πηγών; Με κατεύθυνση βόρεια, μέσα την περιοχή της Quesada. Για τα υγρά δάση που φιλοξενούν πολλά ενδημικά είδη; Είναι στο νότο που θα βρεις την ευτυχία σου, μεταξύ Dominical και Gulf Dulce. Και αν η πολύχρωμη και αστική ζωή σας δελεάζει, μείνετε μέσα την Κεντρική Κοιλάδαεκεί βρίσκονται οι περισσότερες μεγάλες πόλεις.

Ποιες είναι οι δραστηριότητες και τα αξιοθέατα που πρέπει να δείτε στην Κόστα Ρίκα;

Για τους περισσότερους τουρίστες, η επίσκεψη στην Κόστα Ρίκα έχει ως στόχο να ανακαλύψει μια χώρα που φιλοξενεί μόνο το 6% της παγκόσμιας βιοποικιλότητας! Και για αυτό, τίποτα σαν το 27 εθνικά πάρκα και 125 καταφύγια που καταλαμβάνουν το ένα τέταρτο της επικράτειας. Το πάρκο Manuel Antonio είναι το πιο διάσημο, αλλά και το πιο πλούσιο σε φυσική ομορφιά. Τρεις δάχτυλα τεμπέληδες, μαϊμούδες καπουτσίνι με ασπρομέτωπο, πολλαπλά και πολύχρωμα πουλιά, θα εκπλαγείτε! Το θυμόμαστε η είσοδος στα πάρκα πληρώνει, μεταξύ 7 και 10 ευρώκαι ότι μερικές φορές θα πρέπει να πάρετε έναν οδηγό.

Δείτε ζώα στο πάρκο Manuel Antonio
Δείτε τα ζώα στο πάρκο Manuel Antonio © Ivan Kuzmin

Το σερφ είναι η άλλη δραστηριότητα που είναι εγγενής στην κουλτούρα της χώρας. Οι παραλίες του Guacanaste είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στους ερασιτέχνες. Για αρχάριους, να είστε προσεκτικοί, κάποια ρεύματα μπορεί να είναι δυνατά! Λιγότερο γνωστό, αλλά εξίσου προσαρμοσμένο στη γεωγραφία της χώρας, το ράφτινγκ αναπτύσσεται με μεγάλη ταχύτητα στα ύψη της Κεντρικής Κοιλάδας, ειδικά στην πλευρά του Ρίο Πακουάρε. Εν ολίγοις, η χώρα είναι ένα εξαιρετικό μέρος όλες τις υπαίθριες δραστηριότητες. Από το canyoning μέχρι τις καταδύσεις, μέσω ποδηλασίας, κουπί ή ψαρέματος, θα έχετε πολλές επιλογές!

Από την πολιτιστική πλευρά, δεν μπορούμε να προτείνουμε αρκετά την επίσκεψη του Μουσείο Jade και Προκολομβιανού Πολιτισμού στο Σαν Χοσέ, ή αυτό του Μουσείου Χρυσού, που βρίσκεται ακόμα στην πρωτεύουσα. Μια στάση στην υπέροχη Βασιλική των Αγγέλων στο Cartago θα ενθουσιάσει τους λάτρεις της αρχιτεκτονικής και μια βουτιά στην μποέμικη και αστραφτερή ζωή του Montezuma θα σας δώσει την ευκαιρία να αναθεωρήσετε τη ζωή σας!

Η Βασιλική των Αγγέλων στο Cartago
Η Βασιλική των Αγγέλων στο Cartago © Dudarev Mikhail

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η επίσκεψη στην Κόστα Ρίκα είναι σίγουρα μια αξέχαστη εμπειρία, αλλά για να βεβαιωθείτε ότι θα αξιοποιήσετε στο έπακρο, είναι καλύτερο να διαβάσετε πρώτα αυτήν την υπενθύμιση των βασικών πληροφοριών:

  • Τουριστικό γραφείο : επισκεφθείτε τον επίσημο ιστότοπο της Κόστα Ρίκα, απαραίτητο για να προετοιμάσετε το ταξίδι σας.
  • Argent : το τοπικό νόμισμα είναι το άνω κάτω τελεία, κολώνες στον πληθυντικό, αλλά μπορείτε να πληρώσετε για τις αγορές σας σε δολάρια στους περισσότερους πάγκους.
  • Διατυπώσεις εισόδου και εξόδου: για τουριστική διαμονή μικρότερη των 90 ημερών, πρέπει να προσκομίσετε διαβατήριο με ισχύ τρεις μήνες μετά την αναχώρησή σας από τη χώρα, καθώς και εισιτήριο μετ’ επιστροφής ή εισιτήριο για άλλο προορισμό. Κάθε φορά που φεύγετε από την επικράτεια, θα πρέπει να πληρώνετε φόρο 26 $ ΗΠΑ.
  • Εμβόλια : κανένα συγκεκριμένο εμβόλιο δεν είναι υποχρεωτικό, αλλά ορισμένα συνιστώνται. Συνιστώνται καθολικά εμβόλια, ηπατίτιδα Α και Β, τύφος, λύσσα και λύσσα, ειδικά εάν σχεδιάζετε μακρινά ταξίδια μακριά από οποιοδήποτε ιατρικό κέντρο.
  • Γλώσσα : η επίσημη γλώσσα είναι τα ισπανικά, αλλά τα αγγλικά θα γίνουν ευρέως κατανοητά, ειδικά στις ακτές του Ειρηνικού και σε μεγάλες τουριστικές πόλεις.
  • Συμβουλές: Το φιλοδώρημα δεν είναι καθιερωμένη παράδοση στην Κόστα Ρίκα. Ωστόσο, τίποτα δεν σας εμποδίζει να αφήσετε μερικά κολώνες στο τραπέζι εάν είστε ικανοποιημένοι με μια υπηρεσία, η χειρονομία θα εκτιμάται πάντα!
  • Ασφάλεια: η χώρα είναι γνωστό ότι είναι μια από τις πιο ασφαλείς στην Κεντρική Αμερική. Ωστόσο, θα πρέπει να τηρούνται βασικοί κανόνες ασφαλείας. Αποφύγετε λοιπόν να βγαίνετε μόνοι σας σε απομονωμένες περιοχές και αφήστε τα τιμαλφή σας στο χρηματοκιβώτιο του ξενοδοχείου σας εάν έχετε.

Επίσκεψη στην Κόστα Ρίκα… και μετά;

Η επιλογή του θα επισκεφθεί την Κόστα Ρίκα καθοδηγείται για πολλούς από την αύρα της χώρας όσον αφορά την προστασία της φύσης. Για αυτούς, ένα ταξίδι στη Βραζιλία, στην περιοχή Pantanal, σίγουρα θα ικανοποιήσει την επιθυμία τουςπερισσότερο φιλικό προς το περιβάλλον τουρισμό και τις κοινότητες που ζουν εκεί. Για άλλους, οι δραστηριότητες είναι οι πιο καθοριστικές στην επιλογή τους. Οι περισσότεροι νέοι που συμμετέχουν στην Κόστα Ρίκα το κάνουν για σερφ και σε αυτή την περίπτωση, δεν μπορούμε να προτείνουμε τίποτα άλλο εκτός από τη βασκική ακτή και τα πολλά σημεία της!

Η εργαλειοθήκη του ταξιδιώτη 🧳
Προετοιμάστε, συγκρίνετε και κλείστε το ταξίδι σας με τη συλλογή από ιστοτόπους που πρέπει να δείτε:
🛏 Κράτηση: βρείτε το ξενοδοχείο/τη διαμονή σας σε όλο τον κόσμο
🔁 HomeExchange: η #1 πλατφόρμα ανταλλαγής σπιτιού
✈️ Skyscanner: σίγουρα ο καλύτερος συγκριτής πτήσεων
⏱ LastMinute: οι καλύτερες προσφορές για αναχώρηση την τελευταία στιγμή
🚗 RentalCars: αναζητήστε και συγκρίνετε την ενοικίαση αυτοκινήτου
🎟 GetYourGuide: κλείστε αξέχαστες περιηγήσεις και εμπειρίες
⛺️ Κάμπινγκ: βρείτε το ιδανικό κάμπινγκ σε όλη την Ευρώπη

Ο πλήρης οδηγός μας για τη χώρα!

που να πάτε για υπέροχες διακοπές;