που να πάτε για υπέροχες διακοπές;

Λάος ή Βιετνάμ; Αυτοί είναι κορυφαίοι προορισμοί για όσους θέλουν να ταξιδεύουν έξω από την πεπατημένη. Εάν δυσκολεύεστε να αποφασίσετε, λόγω των τουριστικών αξιοθέατων που πρέπει να δείτε, τότε ανατρέξτε σε αυτό το άρθρο, που σας προσφέρει ανακαλύψτε άλλα καθοριστικά κριτήρια για την εξέλιξη της διαμονής σας.

Λάος VS Βιετνάμ: τα κριτήρια σύγκρισης

Για να μπορέσω να σας συγχαρώ για την επιλογή σας μεταξύ Λάος και Βιετνάμ, τίποτα δεν είναι καλύτερο κατάλογο κριτηρίων για να καθορίσετε τον προορισμό που προτιμάτε: κλίμα, κόστος ζωής, προϋπολογισμός ταξιδιού, διάφορες διαθέσιμες δραστηριότητες, εκτός από τουριστικά αξιοθέατα.

Θυμηθείτε ότι το Λάος είναι μια χώρα στη Νότια Ασία, που μαγεύει τους λάτρεις της φύσης την ομορφιά των βουνών και των τοπίων της που περιέχουν μέρη που κόβουν την ανάσα. Οι λάτρεις των πολιτιστικών ανακαλύψεων θα παρασυρθούν επίσης από το πλήθος των ναών, των παλατιών και άλλων υπέροχων μνημείων που χαρακτηρίζουν αυτή τη χώρα.

Λουάνγκ Πραμπάνγκ Λάος
Luang Prabang, Λάος © Ταξίδι στον κόσμο

Όσο για το Βιετνάμ, εύστοχα ονομάζεται το Μαργαριτάρι της Νοτιοανατολικής Ασίας, γιατί σπάνια αφήνει αδιάφορους τους ταξιδιώτες. Στα μαγικά και μαγευτικά τοπία προστίθενται υπέροχα μνημεία που ανιχνεύουν την ιστορία αυτής της χώρας. Αυτοκρατορικές πόλεις, αποικιακές πόλεις και άλλες τοποθεσίες πολιτιστικού ενδιαφέροντος ανταγωνίζονται σε μεγαλοπρέπεια, προς τέρψη των λάτρεις της ιστορίας.

Ποια χώρα να επιλέξετε ανάλογα με το κλίμα και τον καιρό;

Ο πιο φιλόξενος κλιματικά προορισμός είναι αυτός του οποίου οι κλιματικές συνθήκες του επιτρέπουν να επωφεληθεί από τον μεγαλύτερο αριθμό φωτεινών και ευχάριστες μέρες.

Ο πιο ευχάριστος καιρός: Λάος

Οι κλιματικές συνθήκες αυτών των δύο χωρών είναι πρακτικά οι ίδιες επειδή και οι δύο χώρες βρίσκονται σε μια γεωγραφική περιοχή που υπόκειται στο κλίμα των μουσώνων. Και οι δύο έχουν περιόδους ηρεμίας, από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο, κατά τις οποίες η βροχή είναι σπάνια. Αλλά Είναι στο Λάος που μπορούμε να υπολογίζουμε σε πιο ήπιες κλιματικές συνθήκες, με μέρες που είναι συχνά λαμπερές και ευχάριστα ζεστές, ενώ την ίδια στιγμή η βροχή συνεχίζει να ποτίζει τακτικά ορισμένες βιετναμέζικες τοποθεσίες. Να σημειωθεί ότι στις δύο αυτές χώρες, οι ορεινές περιοχές, που χαρακτηρίζονται από ξηρότερη ατμόσφαιρα, βιώνουν αρκετά δροσερούς χειμώνες.

Ποια χώρα να επιλέξετε ανάλογα με την τιμή των αεροπορικών εισιτηρίων;

Η τιμή των φθηνότερων αεροπορικών εισιτηρίων κατά τη διάρκεια της χαμηλής και υψηλής τουριστικής περιόδου χρησιμεύει ως σημείο σύγκρισης για την εύρεση του προτιμώμενου προορισμού.

Η φθηνότερη μέση τιμή μετ’ επιστροφής: Βιετνάμ

Από τη Γαλλία, η πτήση για το Βιετνάμ είναι φθηνότερη σε σύγκριση με αυτή για το Λάος. Πράγματι, οι διαφορές στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων μετ’ επιστροφής μεταξύ αυτών των δύο προορισμών εξοικονομούν εκατό ευρώ. Και ακόμη κι αν ορισμένα ταξιδιωτικά γραφεία προσφέρουν εκπτώσεις στην τιμή των αεροπορικών εισιτηρίων προς το Λάος, το Βιετνάμ θα παραμένει πάντα ενδιαφέρον για όσους έχουν περιορισμένο ταξιδιωτικό προϋπολογισμό.

Imperial Citadel, Hue
Imperial Citadel, Hue, Βιετνάμ © Dennis Jarvis

Ο προορισμός που πρέπει να επιλέξετε ανάλογα με τον προϋπολογισμό σας

Λαμβάνοντας υπόψη το κόστος ζωής κατά τη διάρκεια της διαμονής, είναι δυνατό να προσδιοριστεί ποια χώρα είναι η πιο προσιτή με λογικό προϋπολογισμό ταξιδιού.

Ο προορισμός με τον φθηνότερο τοπικό προϋπολογισμό: Βιετνάμ

Η διαμονή στο Βιετνάμ είναι λιγότερο απαιτητική από μια διαμονή στο Λάος. Η διαφορά θα παραμείνει αξιοσημείωτη, είτε είστε ταξιδιώτης με μικρό προϋπολογισμό, είτε ταξιδιώτης με μέσο προϋπολογισμό είτε αν δεν έχετε οικονομικούς περιορισμούς. Παρόλο που στο Λάος, το κόστος διαμονής είναι σχετικά το ίδιο με αυτό που ισχύει στο Βιετνάμ, η διαφορά τιμής μπορεί γρήγορα να επιβαρύνει τον προϋπολογισμόγια άλλα είδη δαπανών όπως εστίαση, μεταφορές και δραστηριότητες, καθώς και για αγορά αναμνηστικών.

Ποιότητα ζωής: υγεία, ασφάλεια, ρύπανση

Ποιος προορισμός πρέπει να προτιμηθεί από άποψη ευεξίας: Λάος ή Βιετνάμ; Για να λάβετε την απάντηση, απλώς δείτε τα θέματα ασφάλειας και υγείας.

Είναι καλό να ζεις στο Λάος

Αν και το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης είναι καλύτερο στο Βιετνάμ παρά στο Λάος, η ζωή είναι ωραία στο Βασίλειο ενός εκατομμυρίου ελεφάντων. Πράγματι, οι δρόμοι στις πόλεις του Λάο είναι πιο ασφαλείς από εκείνους του γείτονά του, του Βιετνάμ. Ομοίως, όσον αφορά την ποιότητα του αέρα, αν και αυτές οι δύο χώρες δεν είναι τα καλύτερα μέρη στον κόσμο για να αποφύγετε τη ρύπανση, ο αέρας στο Λάος είναι σχετικά λιγότερο μολυσμένοςσε σύγκριση με αυτό που ανέπνεαν οι Βιετναμέζοι κάτοικοι των πόλεων.

Βιεντιάν, Λάος
Vientiane, Λάος © Mary Newcombe

Ποια χώρα να επιλέξετε σύμφωνα με τις απόψεις των ταξιδιωτών: Λάος ή Βιετνάμ;

Εάν εξακολουθείτε να δυσκολεύεστε να αποφασίσετε, μπορείτε επίσης να βασιστείτε στις απόψεις των ταξιδιωτών που έζησαν μια επιτυχημένη διαμονή στο Βιετνάμ ή στο Λάος.

Οι ταξιδιώτες προτιμούν: Λάος και Βιετνάμ

Οι απόψεις των ταξιδιωτών διίστανται όσον αφορά την επιλογή μεταξύ Λάος και Βιετνάμ. Όσοι τους αρέσουν οι πολιτιστικές ανακαλύψεις, η χαλάρωση στην παραλία, μακριά από τα πλήθη των τουριστών και η απόλαυση μιας λιγότερο δαπανηρής διαμονής, προτιμούν το Βιετνάμ. Ωστόσο, Το Λάος είναι ο προορισμός που δεν πρέπει να χάσετε εάν θέλετε να αλλάξετε σκηνικό και να αποδράσετε στη μαγευτική φύση. Όσοι είναι παθιασμένοι με τους ναούς και τις τοποθεσίες θρησκευτικής φύσης θα παρασυρθούν από τους Λάους: ένας ευχάριστος και βαθιά θρησκευόμενος λαός, πολύ προσκολλημένος στις παραδόσεις τους.

Ποιον προορισμό να επιλέξετε σύμφωνα με τις μεθόδους εισόδου του: Λάος ή Βιετνάμ;

Ποιος από το Βιετνάμ και το Λάος είναι ο πιο προσιτός προορισμός; Μπορείτε να επιλέξετε τον προορισμό σας σύμφωνα με την τυπική διαδικασία εισόδου, ειδικά αν δεν σας αρέσουν οι δύσκολες διαδικασίες.

Ο πιο προσιτός προορισμός από την άποψη της διαδικασίας εισόδου: Βιετνάμ

Από τον Ιούλιο του 2018, Οι Γάλλοι υπήκοοι απαλλάσσονται από τη βίζα για διαμονή μικρότερη των 15 ημερών στο Βιετνάμ. Αλλά πέραν των 15 ημερών, η βίζα είναι υποχρεωτική για να μπορέσετε να εισέλθετε και να κυκλοφορήσετε ελεύθερα στη χώρα. Σημειώστε ότι η Γαλλία είναι μία από τις 40 χώρες όπου είναι δυνατή η ηλεκτρονική αίτηση Visa.

Στο Λάος, από την άλλη πλευρά, οι Γάλλοι πρέπει να έχουν βίζα για να μπορούν να πάνε εκεί και η περίοδος ισχύος του διαβατηρίου πρέπει να είναι τουλάχιστον 6 μήνες μεγαλύτερη από την ημερομηνία αναχώρησης από το Λάος.

Χο Τσι Μινχ-Βιλ, Βιετνάμ
Χο Τσι Μινχ Βιλ, Βιετνάμ © Mary Newcombe

Ποιον προορισμό να διαλέξετε, ανάλογα με τα μέρη ενδιαφέροντος που θα επισκεφτείτε;

Η επιτυχία μιας διαμονής βασίζεται στην ποιότητα της διαμονής αλλά και στην ποικιλομορφία των δραστηριοτήτων που πρέπει να γίνουν. Λοιπόν, ποιος προορισμός είναι πιο ελκυστικός, όσον αφορά την πολιτιστική ανακάλυψη, το Λάος ή το Βιετνάμ;

Η χώρα με τους περισσότερους χώρους της UNESCO: Βιετνάμ

Το Βιετνάμ έχει οκτώ πολιτιστικούς και φυσικούς χώρους που έχουν καταχωρηθεί ως κληρονομιά της UNESCO. Θα βρείτε 5 πολιτιστικούς χώρους όπως η Ακρόπολη της Δυναστείας Χο, η Ομάδα Μνημείων του Χουέ, το Ναό Mi-sön, ο κεντρικός τομέας της αυτοκρατορικής πόλης Thang Long στο Ανόι και η Παλιά Πόλη του Χόι Αν. ανακαλύψτε επίσης 2 φυσικές τοποθεσίες που δεν θα παρουσιάζονται πλέον: Ha-Long Bay και Phong Nha – Ke Bang National Park. Σε αυτό προστίθεται η μικτή τοποθεσία: το συγκρότημα τοπίου του Trang An.

Το Λάος, λιγότερο γνωστό από τον γείτονά του, έχει 3 τοποθεσίες που δεν πρέπει να χάσετεπου έχει ταξινομηθεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την Unesco, συγκεκριμένα: το βουδιστικό μνημείο That Luang στη Βιεντιάν, η πόλη Luang Prabang και η τοποθεσία Vat Phou, κοντά στο Pakse.

Ο πιο πολιτιστικός προορισμός: Λάος και Βιετνάμ

Με τους πολλούς πολιτιστικούς χώρους του, ορισμένοι από τους οποίους έχουν καταχωρηθεί ως μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, το Βιετνάμ προκαλεί το ενδιαφέρον όσων αγαπούν τις πολιτιστικές ανακαλύψεις. Η χώρα προσφέρει την υπόσχεση για μια αξέχαστη εμπειρία που είναι ταυτόχρονα αυθεντική και συναρπαστική.

Το Λάος δεν πρέπει να ξεφύγει, καθώς είναι επίσης δύσκολο να παραμείνετε αναίσθητοι στη μεγαλοπρέπεια των ναών και άλλων πολιτιστικών χώρων αυτού του προορισμού. Στην πραγματικότητα, Είναι στο Λάος που μπορεί κανείς να θαυμάσει τους εμβληματικούς ναούς του Vat Phou και το βουδιστικό μνημείο του That Luang καθώς και τις πεδιάδες των βάζωναξιοσημείωτο για την παρουσία των εντυπωσιακών αρχαίων πέτρινων αγρών.

Temple d'Or, Luang Prabang
Temple d’Or, Luang Prabang, Λάος © Neil Dalphin

Ο πιο εορταστικός προορισμός: Λάος

Οι εορτασμοί και τα φεστιβάλ θρησκευτικού χαρακτήρα είναι συχνά στη Νοτιοανατολική Ασία, αλλά οι Λάος ξεχωρίζουν από τους βιετναμέζους γείτονές τους όσον αφορά τον εορτασμό πολύχρωμων εορτασμών. Ανάμεσα στις γιορτές που δεν πρέπει να χάσετε περιλαμβάνουν το φεστιβάλ ελέφαντα στο Sayabouri, το φεστιβάλ Vat Phou, το Pi Mai (το φεστιβάλ του νέου έτους των βουδιστών και του Λάος), το φεστιβάλ Bun Bang Fai ή ρουκετών ή το Bun Pha That Luang.

Λοιπόν, ποια είναι η επιλογή σας: Λάος ή Βιετνάμ;

Τώρα που έχετε περισσότερες απαντήσεις, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επιλέξετε ποιο από το Βιετνάμ και το Λάος θα είναι ο επόμενος ταξιδιωτικός σας προορισμός. Αν το Βιετνάμ είναι ο βασικός προορισμός για τους λάτρεις της πολιτιστικής ανακάλυψης και αναζωογόνησης στην καρδιά της παρθένας φύσης… Το Λάος είναι μια ακαταμάχητη χώρα χάρη στα πολυτελή τοπία, τους πολιτισμούς και τις γιορτές του, όπως ο εορτασμός του κινεζικού νέου έτους ή η συγκομιδή φεστιβάλ ή το Makha Busa (κήρυγμα των Βούδα).

Η εργαλειοθήκη του ταξιδιώτη 🧳
Προετοιμάστε, συγκρίνετε και κλείστε το ταξίδι σας με τη συλλογή από ιστοτόπους που πρέπει να δείτε:
🛏 Κράτηση: βρείτε το ξενοδοχείο/τη διαμονή σας σε όλο τον κόσμο
🔁 HomeExchange: η #1 πλατφόρμα ανταλλαγής σπιτιού
✈️ Skyscanner: σίγουρα ο καλύτερος συγκριτής πτήσεων
⏱ LastMinute: οι καλύτερες προσφορές για αναχώρηση την τελευταία στιγμή
🚗 RentalCars: αναζητήστε και συγκρίνετε την ενοικίαση αυτοκινήτου
🎟 GetYourGuide: κλείστε αξέχαστες περιηγήσεις και εμπειρίες
⛺️ Κάμπινγκ: βρείτε το ιδανικό κάμπινγκ σε όλη την Ευρώπη

Ο πλήρης οδηγός μας για τη χώρα!

5 πράγματα που δεν πρέπει να χάσετε