Naypyidaw, η πιο ασυνήθιστη πρωτεύουσα στον κόσμο

Στη Βιρμανία, η πρωτεύουσα Naypyidaw είναι μια πόλη-φάντασμα

Άνετα φωλιασμένο στην καρδιά της ζούγκλας, το Naypyidaw είναι η πρωτεύουσα της Βιρμανίας από το 2005 (ή Δημοκρατία της Ένωσης της Μιανμάρ σύμφωνα με την επίσημη ονομασία από το 2010). Έδιωξε από αυτόν τον τίτλο τον Rangoon, που ωστόσο έχει σχεδόν τετραπλάσιους κατοίκους (4,5 εκατ. έναντι 1,2 εκατ.). Πόλη-φάντασμα ή τεράστιος οικισμός; Ένα είναι βέβαιο, το Naypyidaw είναι η πιο άτυπη πρωτεύουσα στον κόσμο.

Η εκπληκτική μοίρα του Naypyidaw

Η ιστορία του Naypyidaw είναι τουλάχιστον περίεργη. Ήταν στην πραγματικότητα ο επικεφαλής της βιρμανικής χούντας εκείνης της εποχής, στρατηγός Than Shwe, που το αποφάσισεχτίστε αυτή την πόλη στη μέση της ζούγκλας και να το κάνει τη νέα του πρωτεύουσα – επίσημα λόγω της πιο «κεντρικής» θέσης του από το Ρανγκούν, που βρίσκεται στα νότια της χώρας.

Αυτό θυμίζει την ανέγερση της Μπραζίλια στα τέλη της δεκαετίας του 1950. Σύμφωνα με το μύθο, ήταν ακόμη και ένας αστρολόγος που συμβούλεψε αυτόν τον αρχηγό του κράτους να το κάνει!

Αλλά πού είναι οι κάτοικοι της πόλης;

Αυτό ίσως αναρωτιούνται οι περισσότεροι τουρίστες όταν φτάνουν για πρώτη φορά στο Naypyidaw. Γιατί αν η πόλη έχει επίσημα περισσότερους από ένα εκατομμύριο κατοίκους, η έκτασή της είναι πάνω κάτω 7.000 km². Αυτό είναι σχεδόν 6 φορές περισσότερο από τη Νέα Υόρκη, η οποία φιλοξενεί, για υπενθύμιση, περίπου 8,5 εκατομμύρια ψυχές!
Και αφού οι υποδομές είναι εξίσου δυσανάλογες, γινόμαστε μάρτυρες σουρεαλιστικές σκηνέςόπως το ταξίδι από το αεροδρόμιο στο ξενοδοχείο σας στο ένας δρόμος με 20 λωρίδες στον οποίο συναντάμε μόνο λίγα άτυχα οχήματα

Οι έρημοι δρόμοι του Naypyidaw

Οι έρημοι δρόμοι του Naypyidaw / © iStock

Τα κύρια τουριστικά αξιοθέατα του Naypyidaw

Η κύρια λειτουργία του Naypyidaw, η πόλη του βασιλιά στην τοπική γλώσσα, είναι κατά κύριο λόγο διοικητικό. Εδώ εδρεύουν τα κύρια όργανα λήψης αποφάσεων της χώρας.

Το πιο εμβληματικό κτίριο του Naypyidaw είναι αναμφίβολα το Παγόδα Uppatasanti, που δεσπόζει στον περιβάλλοντα χώρο με τα 99 μέτρα ύψος. Στεγάζει το αντίγραφο ενός από τα δόντια που θα ανήκαν στον Βούδα.

Παγόδα Uppatasanti στο Naypyidaw

Pagode Uppatasanti / © Nikolay Lebedev

Ο ζωολογικός κήπος της πόλης είναι, όπως όλα τα άλλα στο Naypyidaw, γιγάντιος και σχετικά χωρίς κόσμο. Ευτυχώς για τα ζώα εκεί, τα καταλύματά τους είναι επίσης τεράστια. Η μεγαλύτερη περηφάνια για αυτό Ζωολογικός κήποςαυτοί είναι οι πιγκουίνοι, για τους οποίους έχουμε φτιάξει έναν τεράστιο χώρο ψυγείου.

Οι λάτρεις των πολύτιμων λίθων και της βοτανικής δεν θα παραλείψουν να επισκεφθούν το μουσείο πολύτιμων λίθων (ένας από τους θησαυρούς του υπεδάφους της Βιρμανίας) και το Εθνικό Πάρκο Φυτών, το οποίο λέγεται ότι φιλοξενεί περισσότερα από 20.000 είδη, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 700 για ιατρικούς σκοπούς.

Η εργαλειοθήκη του ταξιδιώτη 🧳
Προετοιμάστε, συγκρίνετε και κλείστε το ταξίδι σας με τη συλλογή από ιστοτόπους που πρέπει να δείτε:
🛏 Κράτηση: βρείτε το ξενοδοχείο/τη διαμονή σας σε όλο τον κόσμο
🔁 HomeExchange: η #1 πλατφόρμα ανταλλαγής σπιτιού
✈️ Skyscanner: σίγουρα ο καλύτερος συγκριτής πτήσεων
⏱ LastMinute: οι καλύτερες προσφορές για αναχώρηση την τελευταία στιγμή
🚗 RentalCars: αναζητήστε και συγκρίνετε την ενοικίαση αυτοκινήτου
🎟 GetYourGuide: κλείστε αξέχαστες περιηγήσεις και εμπειρίες
⛺️ Κάμπινγκ: βρείτε το ιδανικό κάμπινγκ σε όλη την Ευρώπη

Αυτές οι 20 φωτογραφίες θα σας κάνουν να θέλετε να πάτε στην Εσαουίρα

8 μέρη που πρέπει να δείτε στην Άγκυρα